Verslag Breda 2014 (NK)

In de week na Caen moest het nodige werk verzet worden om in Breda een goed resultaat neer te zetten. Deze wedstrijd was een internationale wedstrijd waarin tevens het Nederlands kampioenschap in verwerkt was. Er was een groot deelnemersveld en er moest flink gestreden worden om goede klassering neer te zetten.

De keus van de paarden voor deze wedstrijd waren dezelfde als voorgaande wedstrijd met dien verstande dat ze tijdens de dressuur anders ingezet gingen worden. Op vrijdag moest Hans als 4e zijn proef laten zien en dat was met de weersverwachting van rondom 30 graden geen straf. In Caen liepen Vince en Vorst als voorspan nu werd de keus gemaakt om Vorst en Kiss voorop te zetten. De proef liep naar behoren en werd beoordeeld met 57.47 strafpunt.

Op zaterdag stond er een zware marathon op het programma en de 8 hindernissen waren indrukwekkend. Na uitvoerige verkenning was het besluit om in hindernis 1 alles redelijk lang te rijden om zo snelheid en vertrouwen aan de paarden te geven. In hindernis 2 werden de korte lijnen gezocht. Daarna kwam de waterbak als hindernis 3 deze liep ook netjes. In hindernis 4 werd er via de lange lijn erg hard binnen gereden om bij de A poort te komen en dan de snelheid vast te houden tot aan de F poort ook dit lukte prima de kwaliteit van Kiss en Horus kwam in deze hindernis goed naar voren. In hindernis 5 moest alles superkort gereden worden wat betekende dat de achterpaarden Calle en Vince hier hun kracht en flexibiliteit moesten tonen ook hier kwam de kwaliteit van het achterspan naar boven. In hindernis 6 viel er jammer genoeg een balletje dus moest er in hindernis 7 welke een erg technische hindernis was met veel ballen zorgvuldig gereden moest worden. Door deze rustig en beheerst te rijden vielen er geen ballen en bleef de schade beperkt. Hindernis 8 was wederom een waterbak die veel kracht van de paarden zou vergen ook deze liep naar verwachting er werd evenals de voorgaande trajecten netjes op tijd over de eindstreep gereden. Nadat de laatste deelnemer de marathon verreden had bleek dat Hans als 9e geëindigd was. Van de bondcoach kreeg Hans de complimenten uitgesproken.

In het eindklassement zou Hans in het internationaal deelnemersveld op de 15e plaats staan en voor het NK op de 5e plaats.

Zondag en de vaardigheid moet verreden worden , de druk wordt groter om de klassering vast te houden en er zijn zelfs mogelijkheden om een plaats te stijgen voor het NK. De tijd staat wederom scherp maar is te halen. Hans gaat gedreven van start maar Vince is nog steeds in gedachten met de marathon bezig en drukt met regelmaat Calle uit balans daardoor vallen er 4 ballen en kan er niet meer gestegen worden in het klassement en is de uiteindelijke uitslag een 5e plaats in het Nederlands kampioenschap en een prachtige 11e plaats in het internationale klassement.

Al met al een prachtige wedstrijd met een prima resultaat en ook nu worden er mogelijkheden gezien om nog verder te groeien en tijdens het Europees kampioenschap in Hongarije de concurrentie nog meer weerstand te geven.